Zorgt bier voor creatieve pieken? In dit geval wel. Zonder dat ze het zelf herinnerden bedachten Dick, Bertil en Patrick op foodfestival Smaakkaravaan het concept Bakboord. Een half jaar later werden ze gebeld voor een klus. Eehhh.. wat?
 

Ja Patrick, belofte maakt schuld.

Zo is dat. Toen we het concept voor Bakboord bedachten op de Smaakkaravaan hadden we een grote mond en die werd alleen maar groter. Toen we daadwerkelijk werden gebeld voor een klus moesten we diep graven, we waren het echt even kwijt. Maar al snel kwam het enthousiasme weer naar boven en kochten we een boot die we ombouwden naar foodboot.
 

Heel leuk, maar waarom een boot?

Vis kwamen we nog niet zoveel tegen op foodevenementen, vandaar dat die keuze al snel werd gemaakt. Bij vis hoort een boot en al gauw verkochten we ook mosselen, loempia’s met krab en vis en kibbeling van echte kabeljauw. De vis halen we bij een visser uit Ierseke. De recepten bedenken we allemaal zelf!
 

Hoe gaat dat in zijn werk?

Voor de loempia’s hebben we bijvoorbeeld een hele hoop ingrediënten ingeslagen en doken we vervolgens twee dagen de keuken in. We sloten onszelf echt op in de keuken. We bakten toen steeds drie loempia’s met exacte dezelfde inhoud. Bij iedere loempia schreven we het recept op. Stel je voor dat je iets briljants te pakken hebt en vergeet wat erin zit! Uiteindelijk kwamen we uit bij de loempia’s met krab en asperge. De vulling bestaat uit 50% en 50% asperge, en dat proef je. Via via kwamen we in contact met een Vietnamees met een kleinschalig loempiafabriekje, die bakt nu ons recept.
 

Hoort er ook nog een speciale saus bij de loempia’s?

Ja, de Nuoc Mam Cham. Een Vietnamees dipje. In Vietnam heeft iedere familie een eigen recept, en zo hebben wij als Bakboord ook ons eigen recept.
 

Recht tegenover Bakboord is ook Stuurboord opgepopt in de foodhal. Wat is het verschil?

Stuurboord is eigenlijk een aanvulling op Bakboord. We verkopen daar andere gerechtjes, met iets meer focus op Azië. Zo hebben we een echte pittige Papayasalade, voorzien van een mooie gamba. Of een Oosters gemarineerd broodje spek. Precies zoals je deze in Thailand ook zo krijgen.
 

Wat is je favoriete Food Hall 88 snack?

De Camembert to share van de Dessert Dames is echt fantastisch in zijn eenvoud. Eigenlijk is het een camembert die ze vullen met knoflook en rozemarijn, en vervolgens in de oven zetten. Een bizar lekkere kaasfondue.