De werkplek is voor menigeen een plek waar veel uren worden doorgebracht. Het is daarom ook fijn als de werkgever goed meedenkt met de werknemers en hen tegemoetkomt in wensen die zorgen voor een prettige en gezonde werkomgeving. Immers; de meeste kantoormedewerkers zitten een hele dag en dan is het belangrijk dat de omgeving dit zo comfortabel en gezond mogelijk maakt. Enkele tips:

 

Zorg voor voldoende en verantwoord voedsel op kantoor

Een hele dag zitten, gecombineerd met haastig en makkelijk eten, maakt de conditie van je werknemers er over het algemeen niet beter op. Daarom is het van belang dat een kantoor gezonde snacks biedt, die gemakkelijk bij de groothandel te krijgen zijn. Fruit, yoghurt, sapjes, al dit soort dingen zorgen ervoor dat de calorie-inname een stuk minder wordt dan wanneer er steeds ongezonde alternatieven beschikbaar zijn.

 

Gebruik zit-sta werkplekken

Zitten is ongezond en de hele dag zitten al helemaal. Daarom zijn er bureaus ontwikkeld waar mensen aan kunnen staan. Dit zorgt ervoor dat je dus niet de hele dag hoeft te zitten, maar je werk ook staand kan doen, wat weer beter is voor je algehele gezondheid. Er zijn zelfs bureaus waar je je werk fietsend kan doen, wat natuurlijk helemaal een bijzondere toevoeging is. Calorieën verbranden en je werk doen tegelijk, hoeveel beter kan je het hebben?

 

Gebruik ergonomische stoelen en bureaus

Zithouding is belangrijk. Wie langdurig verkeerd zit, gaat vreselijke last van rug of schouders krijgen en dat komt noch de productiviteit, noch het algehele levensgeluk ten goede. Zorg er daarom voor dat je werknemers beschikken over stoelen die goed zitten en die geen last van de rug of schouders opleveren. Zorg er ook voor dat het beeldscherm op een goede hoogte staat, zodat men niet de hele tijd met gebogen hoofd zit. Dat levert nek- en schouderklachten op, die bepaald niet bijdragen aan het welzijn.

 

Planten maken het kantoor gezonder

Het gebruik van planten in een kantoor is een bewezen hulpmiddel als het gaat om het creëren van een gezonder werkklimaat. Planten produceren zuurstof, wat de lucht prettiger maakt en creativiteit en productiviteit omhoog stuwt. Daarbij zorgen ze ook nog eens voor een aangename sfeer in het kantoor, wat natuurlijk altijd fijn is. Wie zit immers niet liever in een plek waar mooie planten staan, in plaats van alleen een printer en een beeldscherm?

 

Varieer in zitten, staan en lopen

Als iemand een hele dag zit, wordt de bloedcirculatie minder en worden vetten niet goed afgebroken. Dit zorgt vervolgens weer voor een toename in gewicht, wat weer allerlei nadelen met zich meebrengt. Daarom is het verstandig om te zorgen voor variatie; creëer sta-werkplekken, vergader wandelend, maak andere houdingen mogelijk, het draagt allemaal bij aan een gezonder werkklimaat. En een gezonder werkklimaat is essentieel voor een productief kantoor, waar de werknemers hun werk met plezier en creativiteit kunnen doen. En een toename in creativiteit en productiviteit is alleen maar goed voor een organisatie. Doet het bedrijf het beter, dan moet iedereen daar de vruchten van kunnen plukken.