Steeds vaker hoor je om je heen dat noten gezond zijn en dat je zeker elke dag een handjevol noten zou moeten nemen. Ook de diëtiste vertelt je dat en zelfs op commercials komt dit steeds vaker voorbij. Maar waarom is dat nou eigenlijk zo? Want noten bevatten toch zoveel vetten en werden eerder toch juist als dikmakers gezien? 

Noten zijn gezonder dan je denkt

Noten zijn vaak gezonder dan je denkt. Ze bevatten namelijk veel vitamines en mineralen. Denk aan magnesium, kalium, calcium, ijzer en koper. Ook zitten noten boordevol vezels en onverzadigde vetten. Deze vetten worden ook wel de goede of gezonde vetten genoemd. Ze komen namelijk voort uit plantaardige producten en doen het cholesterolgehalte verlagen. Dat is met verzadigde vetten wel anders, deze zorgen namelijk voor een stijging van het cholesterolgehalte. Er zit wel een verschil in het soort noten dat je eet. Zo zijn ongezouten, rauwe, verse biologische noten beter dan de gezouten en gebrande variant. De biologische noten zijn op verantwoorde wijze geteeld en geoogst. Er wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en er wordt op een goede manier rekening gehouden met mens, dier en milieu. 

Smakelijk en verantwoord

Noten vullen. Dat betekent dat je na het eten van een handje noten een verzadigd gevoel hebt. Hierdoor eet je minder noten, maar ook minder andere ongezonde tussendoortjes. Je kunt noten ook prima toevoegen aan je salade of yoghurt. Niet alleen krijgt je salade bijvoorbeeld net even wat meer bite en smaak, ook geeft het je net even een wat meer gevuld gevoel. Hetzelfde geldt voor je ontbijt in de ochtend. Door een handjevol noten aan je ontbijtgranen toe te voegen, heb je niet alleen een smakelijk ontbijt te pakken, maar zorg je ook voor een goed gevuld gevoel. 

Welke noten kies je    

Er zijn veel verschillende noten. Cashewnoten zijn misschien wel de bekendste. Deze zijn niet alleen erg lekker in salades, ook in roerbakgerechten worden ze vaak gebruikt. Ze zijn mild en zacht van smaak en lekker uit het vuistje. Ook walnoten zijn erg bekend en worden net als de cashewnoot vaak aan gerechten toegevoegd. Ook in cake en brood is de walnoot erg lekker. Naast deze twee zijn er ook nog hazelnoten, amandelen, paranoten, pistachenoten en nog vele soorten meer. Ben je op zoek naar een lekkere verantwoorde snack voor tuusendoor? Ga dan voor een ix van ongebrande rauwe biologische noten. Heerlijk voedzaam en erg gezond.  

brown and white nuts on white ceramic bowls